Dr. Melis Durası ile Yeni Babycare Serisini Tanıyalım

Image

Prebiyotikler, Probiyotikler, Postbiyotikler ve Bebek Cildi

Yenidoğan bebek cildi, yetişkin cildine göre nötre yakındır. Bebek cildinin pH’ı yüksektir ve asidiktir. Bu durum bebek cildini bakteri oluşumuna karşı ve zararlı bakterilerin çoğalmasına karşı savunmasız kılar. Bu nedenle bebek dermokozmetiğinde 3’lü prebiyotik, probiyotik ve postbiyotik savunma sistemini barındıran ürünler kullanmak bebek cildinde koruyucu bir tabaka oluşturarak mikrobiyata dengesini sağlar.

Mikrobiyom doğumdan itibaren oluşan ve yetişkinlik hayatımız boyunca da içerden ve dışardan bizi destekleyen mikroorganizmalar grubudur. Bu mikroorganizmaların en önemli üyeleri ise bakterilerdir. Mikrobiyota bakterilerinin sayısı, bizim kendi hücrelerimizin sayısından 10 kat daha fazladır. Bu iki terim çoğu kez aynı anlamda kullanılsa da aralarındaki fark mikrobiyotanın sahip olduğu genetik materyele ‘’mikrobiyom’’ denmesidir.

Cildimize ve bağırsaklarımız için faydalı olan mikroorganizmalara ‘’probiyotik’’ adı verilir. Probiyotik adı verilen mikroorganizlamaların beslenmesi için gerekli besinlere ‘’prebiyotik’’ denir. Probiyotikler, prebiyotikleri tüketerek kendilerine çoğalmak için alan oluştururlar. Bu tüketim ve üretim birtakım kimyasal reaksiyonlarla gerçekleşir. Bu kimyasal reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkan metaboliklere ise ‘’postbiyotik’’ mikroorganizmalardır. Bu üç çeşit mikroorganizma da hem bebek hem de yetişkin cildine oldukça faydalı bakterilerdir.